SUVLA ŞARAPLARI / HAKKIMIZDA
Sürdürülebilirlik
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK
2021 yılı itibariyle şaraphanedeki en göze çarpan yenilik, belirli kapasite arttırımının dışında tamamen ‘yenilenebilir solar enerji’ye yapılan yatırım denilebilir. Kurucu Selim Zafer Ellialtı’nın projenin tamamlanması ile ilgili aktardığı bilgiler şu şekildedir: “Değişen iklim koşulları ve global ısınmanın odağında ekipçe kurduğumuz hayali gerçekleştirebilmenin heyecanı ve gururunu yaşıyoruz.
Artan üretim ve tüketim çılgınlığı yüzünden doğal kaynaklarımızın hızla tükendiği ve tükenen kaynakların telafisinin zorlaştığı dünyamızda ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’ alanında gurur duyduğumuz bir ‘Yenilenebilir Enerji’ projesine imza attık. Şaraphanemizin – üretim kompleksimizin tüm enerjisini güneşten almaya başladık. Sırtımızı güneşe yasladık. Projemizde, 3000m2 civarı kullanılabilir çatı alanımızda yaklaşık 1100 adet DC 450 Wp’lık güneş paneli kullanıldı.
Toplam maximum gücümüz AC 378 kW. Oldu. Toplam elektrik enerjisi sarfiyatımızın yaklaşık %71’ini güneş panellerinden karşılayacağız. Günlük üretimler esnasında anlık ihtiyacımızın fazlasını da geri devlete satabileceğiz. Bu sayede yıllık 2174 ağaç kurtarmış, yine yılda 333. 490 ton karbon salımı (Karbon emisyonu) engellemiş olacağız.”
Doğa Dostu Anlayış
Şaraphanenin doğa dostu bir diğer önemli yatırımı ise artan kapasiteye bağlı olarak yenilenen atık su yönetimidir. İşleme sonrası oluşan atık su, çeşitli kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerinin korunarak suyun kirletici elementlerinden uzaklaştırılması ile arındırılarak doğaya ve çevreye zararsız hale getirilir. Proseslerin tamamını içeren 100 ton/gün kapasitesindeki arıtma tesisi ile arıtma işlemi kimyasal, fiziksel veya biyolojik yollarla yapılmaktadır. Prosesler ön çökeltim havuzu, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri, havalandırma havuzu son çökeltim havuzu, çamur susuzlaştırma (filtrepres) ünitelerini içermektedir. Arıtma sonucunda atık sular, deşarj edildiği alıcı ortamın parametrelerine uygun, fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirilir.
Suvla’da İLERİ Dönüşüm -Marangozhane
İleri dönüşüm (upcycling), kullanım ömrü tamamlanmış olan eşyayı yeniden kullanıma kazandırarak fayda sağlamayı ifade eder. Bu noktada ileri dönüşüm, atılan eşyaları onararak veya yenileyerek başka bir amaç için yeni bir şey yaratır. Aynı zamanda özgün nesnenin değerini artıracak biçimde geri dönüştürmek ya da tekrar kullanmak anlamına gelir. İleri dönüşüm yaklaşımının geri dönüşümden farkı aslında içinde gizlidir. Geri dönüşümde kullanılmış ürünler geriye, yani ilk haline döner, ileri dönüşüm uygulamaları içerisinde kullanılmış ürünler ise yeni materyaller olarak kullanılır.
İşte bu noktada Suvla Şaraphanemizde yer alan Marangozhane’de, şişeleme için gelen 100*120 cm şişe paletleri atılmaz, yurtiçinde gönderimlerde kullanılmak üzere 80*120 cm paletlere dönüştürülerek kullanılır. Bu şekilde ileri dönüşüm tekniğiyle sürdürülebilirliğe katkıda bulunulur.
Yine Ocak-Şubat-Mart aylarında zeytin ağaçlarının sağlıklı gelişmesi için yapılan “Gençleştirme” aksiyonu budamayı içerir ve budamadan çıkan kalın odunlar ileri dönüşüm tekniğiyle peynir tabağı, bardak altlığı ve şişe boyunluğu gibi materyallere dönüştürülerek hem restaurantlarımızda hem de konsept mağazalarımızda sergilenir.