SUVLA ŞARAPLARI / HAKKIMIZDA
Hikayemiz
Hikayeden ziyade bir seyir
Toprak, şarap ve insanın biraraya geldiği, teruara ışık tutan yorulmak bilmez bir adanmışlık


Ruhunu asmadan, rüzgardan, tarihten, enerjisini yerelden ve tutkudan alan, üretimle var olanların hikayesi…
Suvla yolculuğu Pınar ve Selim Zafer Ellialtı çiftinin aile bağcılığı ve şarap üretimi girişimiyle başlar. İlhamını ait olduğu coğrafyadan, tarihi dokusundan ve kültürel zenginliğinden alır. Bağ ve şaraphane, mitolojik kaynaklarda Truva’nın tarihi evi ve dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Çanakkale’nin karşı kıyısındaki özel topraklarda, Eceabat’tadır. Suvla ismini, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın Kuzey Ege kıyılarındaki bakir ve ikonik bir koydan alır.
Çift, 2003 yılında ilk asmalarını dikerken yetiştirecekleri üzümlerin en doğru şartlarda şaraba dönüştürülmesi amacıyla kaliteye odaklı bağcılık yöntemlerini benimser. Tarihi yarımadada milli park sınırları içinde Kabatepe Kumlimanı’nda kurulan bağda ilk yıllardan itibaren sürdürülebilir tarım uygulamalarına odaklanılır. 50 hektarlık alanla başlanan bağ dikimleri 15 çeşitle 100 hektara ulaşır ve 2023 yılı itibarıyla “AB Onaylı Organik Sertifikası” (*) almaya hak kazanır. Aile bağı, kurulduğu yıllarda çiftin henüz doğan oğullarının adını alarak Bozokbağ olarak anılır. Uzun yıllardır bağcılık yapılan Kuzey Ege ve Marmara denizleri arasındaki yarımadanın teruarını, denize yakınlığı, iyotlu ve reçineli havası, hüküm süren Karayel rüzgarları ve killi toprak yapısı betimler. Tarihi dokusuyla anılan bölgede asma ve toprağın ilişkisi yüzyıllardır sürüyor.
Suvla yerel teruarı ve yerli üzüm çeşitlerini önceliklendirerek zengin karakterli, kalıcı ve her zaman tercih edilen şaraplar üretmenin peşinde. Suvla şarapları, aile bağından, Kuzey Ege ve Trakya’daki yöre komşu bağlardan ve Tokat, Elazığ, Diyarbakır ve Kapadokya dahil olmak üzere Türkiye’nin seçkin bölgelerinden hasat edilen üzümlerden işlenir. Suvla’nın ürettiği bu özel seriler coğrafi kökenlerinin benzersizliğini temsil eder.
Hızla geçen bu yıllarda markanın önemli yol göstericilerinden biri de hiç kuşkusuz şarap severlerdir. Suvla, şarap tutkunlarıyla her zaman yakın temasta olarak, onların tercih ve beklentilerini öncelikleri arasında değerlendirmeye özen gösterir. Doğa dostu yaklaşım ve çevresel sürdürülebilirliğin rehberliğinde uyguladığı projelerden öne çıkanlar; yenilenebilir güneş enerjisi, atık su yönetimi ve organik bağcılık yaklaşımıdır. Çatısının tamamı güneş panelleriyle kaplanan şaraphane tüm enerjisini güneşten karşılamaya başlar ve toplam elektrik enerjisi sarfiyatının yaklaşık %71’ini karşılar. Bu sayede yıllık 2174 ağaç kurtarmış, yine yılda 333.490 ton karbon salımı engellenmiş olur.
Güncel teknoloji kullanımına özen gösteren Suvla şaraphanesi mikro-vinifikasyon, deneysel vinifikasyon ve büyük ölçekli üretime ayrılmış iç içe 3 üretim tesisi barındırır. Yaklaşık 5 milyon Litre işleme kapasitesindeki şaraphane, yerçekimi sistemi, özel soğuk hava odaları, meşe fıçı kavı, laboratuvar, konik ve rotatif tankların da bulunduğu ve doğal yöntemlerin kullanıldığı çağdaş bir altyapıya sahiptir. Suvla’nın portföyünde erişilebilir serilerden sınırlı, organik ve özel üretimlere kadar 70’in üzerinde etiketin yanısıra, başta Karasakız (Mavrupalia) olmak üzere mikro türlere ve yerli çeşitlere gösterilen titizlik de ayrıca yansıtılır.
Suvla şarap yapım ekibi, ortalama 30 yıllık tecrübe ve uzmanlıkları ile ve ilk günlerinden beri periyodik ziyaretleriyle yanlarında olan Bordeaux ve Val de Loir’da yaşayan Fransız önologların danışmanlığı ile farklı yapım teknikleri ve çeşitliliği esas alarak çeşitli seriler altında beyaz, pembe ve kırmızı şaraplar üretir. Kendi teruarı Kuzey Ege ve Eceabat bölgesinin yerel üzümleri Kınalı Yapıncak ve Karasakız başta olmak üzere pek çok küçük özel bağı ve yerel üzüm çeşidini ayrı işleyerek deneyim zenginliği sunmayı önemser.
Suvla şaraphanesi aynı zamanda çiftin bağcılığa başladığı ilk yıllarında doğal, sağlıklı ve katkısız üretim tutkusu ile başlayan Kilye Doğal ürünler markasına da ev sahipliği yapar. Öncelikli olarak zeytin, zeytinyağı ve sadece yazın hasat edilen Çanakkale domatesi ile yöreye ait mahsülleri işleyen doğal ürünler üretim merkezi, kadın emeğini önceleyen üretim modeli ve birbirinden özel ve seçkin ürünleriyle yaklaşık 18 yıldır devam ediyor.
20 yıla yakın bir süredir farklı damaklara hitap etme ayrıcalığının ve şarap tutkunlarıyla bağ kurma deneyiminin getirdiği noktada, üretimine ek olarak, tüketicisine yeni ürünler sunmanın üretmekle beraber büyüyen bir keyif olduğunu görür. Çıktığı yolun öğretileriyle şarap tutkunlarına daha zengin çeşitlilik ve deneyim sunabilmek adına dünyanın önde gelen teruarlarından ve farklı bölgelerinden seçtiği şarap ve distile ürünlerle geniş bir koleksiyon oluşturur. Kendi gustosuna göre seçtiği bu özel markaların her birinin geldiği teruarın ve üreticinin Suvla’nın uzmanlığı ve vizyonu ile belirgin bağı var. 2023’te kurduğu şirket ile her biriyle tanışma, bağ, şaraphane ve damıtım evlerini ziyaret etme, ürünlerini deneyimleme imkanı bulan Suvla’nın, seçtiği üreticilerle ithal sürecinde de kurduğu ilişkilerin şarap gibi değerini yansıtan portföyü başlangıcından itibaren güçlü.
Suvla ayrıca, yılda yaklaşık 85.000 ziyaretçiyi ağırlayan iki restoran işletmekte, yılda 72.855’in üzerinde tüketiciyle etkileşim kuran Türkiye’de yaygın 8 perakende satış noktasını yönetir. Kuruluşunda faaliyetine başlayan Eceabat’taki şaraphaneye özgü lokantası ve 2016 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösteren restoran ve şarap barı Suvla Bistro Wine Bar/Kanyon ile şarap severlere çağdaş menülerle yemek ve şarap deneyimi sunar.
Türkiye çapında A+ lokantalar, oteller, tüm zincir mağazalar ve saygın şarap butiklerinde listelenmiş ürünleri bulunur.
Ait olduğu bölgenin karakteri, doğası, toprağının özgünlüğü sadece şaraplara değil Suvla’nın kendine özgü kimliğinden tüm sunumlarına yansır. Suvla yerleştiği bölgenin geçmiş ve gelecek arasında ekonomik ve kültürel bir köprü kimliğini yaşatmaya çalışır.
Suvla, hayallerinin peşinde yürüdüğü bu uzun yolda 300 kişiyi aşan ekibinden aldığı güç ile gastronomi dünyasında tercih edilen bir marka olmayı ve istediği stil ve çeşitlilikte üretimlerine devam ederek şarap tutkunlarının farklı anlarına eşlik etmeyi arzular.
Suvla Şarapları lansmanından günümüze, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmada çoğu altın ve birincilikten oluşan 750’ye yakın ödüle layık görüldü. Son olarak kazandığı diğer altın ve gümüş ödüllerin yanında; The Balkans International Wine Competition’da (2020-2024) 5 yıl üst üste kazandığı “Balkanların En İyi Şaraphanesi” ünvanı, “Best of Show”, “Best Sparkling Wine Trophy” ve 94 puanlı “Çifte Altın” ödülleri, Mundus Vini’den “Best of Show Turkey” ve Büyük Altın ödülü ile balkanların önemli yarışmalarından olan Vinaria 2023’ten kazandığı “Büyük Altın” ödülü sayılabilir. 2024 yılında AWC Vienna şarap yarışmasından 5 altın, 4 gümüş madalya kazanan Suvla, “4 yıldızlı şaraphane” unvanı almıştır.
(*) ORSER, Organik Tarım Uygulamaları alanında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşudur.
https://orser.com.tr
(Müteşebbis Kodu: TR-OT-011/İ-17-002)