SUVLA ŞARAPLARI / HAKKIMIZDA
Hikayemiz
SUVLA HİKAYESİ NASIL BAŞLADI?
Bir aile ve hayallerinin gerçeğe dönüşme hikayesi.
Hikaye Gelibolu Eceabat’ta Başlıyor…
Suvla hikayesine, tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Eceabat’ta bir aile bağcılığı ve şaraphane girişimi olarak başladı. İsmini yarımadanın Kuzey Ege sahilindeki Suvla Koyu’ndan alan Suvla, şarabın doğduğu toprakların ruhunu yeniden canlandırarak, yüksek nitelikli şarap yapma idealini gerçekleştiriyor. Bu bölgenin şarapları ile ait olduğu muhteşem coğrafyayı ve tarihle dolu bir geçmişi geleceğe taşımayı hayal ediyor. Suvla Şarapları, tarihi yarımadanın Kabatepe bölgesinde, Kuzey Ege kıyılarında denize nazır, çam ormanları ile çevrelenmiş, havasında yoğun iyot ve reçine kokuları barındıran organik aile bağı Bozokbağ ve Türkiye’nin seçilmiş bölgelerindeki, teruarına uyum sağlamış bağların üzümlerinden üretiliyor.
2003’te kurulan ve kurucu çiftin oğullarının ismini alan aile bağı Bozokbağ’da yetiştirilen üzümlerin en doğru şartlarda şaraba dönüştürülmesi amacıyla ilk günden itibaren kaliteye odaklı bağcılık teknikleri benimsenir. Bölge, denize yakınlığı, iyotlu ve reçineli havası, killi toprak yapısı ve aldığı kuzey rüzgarları ile bağcılık için son derece elverişli bir teruara sahiptir.
Yeni dikimlerle 1000 dönüme yaklaşan organik sertifikalı bağ, 2023 itibarıyla Avrupa Birliği(EU) onaylı sertifakaya hak kazanır. Aile bağında yetiştirilen varyetelerden kırmızılar; Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot, Pinot Noir, Karasakız, beyazlar; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne ve Marsanne olarak sıralanır. Bozokbağ ekibi, ziraat mühendisleri ve bağcılık uzmanları dört mevsimi kapsayan bağ bakımını disiplinler geliştirerek titizlikle sürdürür. İşlenen yerli varyeteler, yarımadaya özgü Kınalı Yapıncak ve Karasakız ile çeşitli teruarlarda yetişen Emir, Narince, Sıdalan, Misket, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası ve Papaskarası; enternasyonel varyeteler ise Semillon, Solaris, Viognier ve Malbec olarak sayılabilir.
Bağbozumları, son yaz sıcakları ile üzümlerin tam olgunlaşma anlarında, gün doğumundaki serin saatlerde yöre halkının heyecanlı ve tatlı telaşıyla gerçekleşir. Özenle kasalara yatırılan üzümler, karakterlerinin korunmasına özen gösterilerek hemen şaraphanenin işlenme öncesi serin odalarına teslim edilir.
Şarap yapımında sonuca büyük etkisi olan pek çok kriterin yanında, üzümün kalitesi ve işlenen üzümlerin, kontrollü ve tek bağdan hasat edilmiş olması önem sıralamasında öncelik taşır. Eceabat’ta konumlandırılan Suvla şaraphanesi, gelişmiş teknoloji ve doğal yöntemlerin kullanıldığı çağdaş bir şarap üretim merkezi olarak faaliyet gösterir.
Aynı zamanda doğal ürünler markası Kilye’nin geleneksel taş değirmenli yağhanesi ve doğal ürünler işleme merkezini de içinde bulundurur. 5 milyon litre işleme kapasaitesi ile iç içe 2 şaraphane içeren altyapıda; üzümlerin hasat sonrası sağlıklı bir şekilde işlenebilmesi ve karakterlerinin korunabilmesi için düşük sıcaklıklara indiren soğuk hava odaları, yerçekimi-gravite sistemi ile üzüm işleme, resepsiyon sistemi, pres ve pompalar, ısı kontrollü çelik fermantasyon ve saklama tankları bulunur. Seçilmiş şaraplar yıllandırma için çeşitli ebatlardaki meşe fıçılarda, ısı ve nem dengesi ayarlanmış mahzene yerleştirilir. Tüm yıl boyunca bağlar ile ilgilenen şaraphane ekibi, üzümlerin gelişimini parsel bazında takip ederler. Önologların liderliğindeki şarap yapım ekibi, farklı yapım teknikleri ve çeşitliliğe önem vererek hazırladıkları şarapları farklı serilerde şarapseverlerin beğenisine sunar.
2021 yılı itibarıyle şaraphane tamamen ‘Yenilenebilir Solar Enerji’ye geçer. Değişen iklim koşulları ve global ısınmayla mücadele odağında ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’ alanında büyük bir gururla ‘Yenilenebilir Enerji’ projesini gerçekleştirir. Şaraphane ve üretim kompleksi tüm enerjisini güneşten karşılamaya başlar. Toplam elektrik enerjisi sarfiyatının yaklaşık %71’i güneş panelleriyle sağlanır. Bu sayede yıllık 2174 ağaç kurtarmış, yine yılda 333.490 ton karbon salımı (Karbon emisyonu) engellenmiş olur.
Şaraphanenin doğa dostu bir diğer önemli yatırımı ise atık su yönetimine verdiği değerdir. İşleme sonrası oluşan atık su, çeşitli kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerinin korunarak suyun kirletici elementlerinden uzaklaştırılması ile arındırılarak doğaya ve çevreye zararsız hale getirilir.
Eceabat’taki şaraphaneye özgü lokantası ve 2016 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösteren restoran ve şarap barı Suvla Bistro Wine Bar/Kanyon ile şarapseverlere çağdaş menülerle yemek ve şarap deneyimi sunuyor. Türkiye çapında A+ lokantalar, oteller, tüm zincir mağazalar ve saygın şarap butiklerinde listelenmiş ürünleri bulunan Suvla’nın Almanya’da dağıtım organizasyonu bulunuyor.