Karasakız Projesi İş Birliği
Suvla, Kuzey Ege’nin en önemli üzümlerinden Karasakız’ın ekonomik değerini ve yerel ekonominin güçlenmesi için Heritage Vines of Turkey’nin Eski Bağların Güvencesiz Varlığı projesinde katılımcı üretici oldu. Bayramiç, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan ve Çanakkale ilini oluşturan 11 ilçeden birisidir. İstanbul ile birlikte Türkiye’nin hem Avrupa hem de Asya’da toprakları bulunan iki şehrinden biridir. Türkiye’nin batısı tarımsal…
Suvla, Kuzey Ege’nin en önemli üzümlerinden Karasakız’ın ekonomik değerini ve yerel ekonominin güçlenmesi için Heritage Vines of Turkey’nin Eski Bağların Güvencesiz Varlığı projesinde katılımcı üretici oldu.
Bayramiç, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan ve Çanakkale ilini oluşturan 11 ilçeden birisidir. İstanbul ile birlikte Türkiye’nin hem Avrupa hem de Asya’da toprakları bulunan iki şehrinden biridir.
Türkiye’nin batısı tarımsal ve ekonomik anlamda daha gelişmiş olmakla beraber halen yerelde iç göçlerin ekonomik bağlamda devam ettiğini ve bağ alanlarının özellikle hızla azalmakta ya da atıl hale geldiği rakamlarla görülmekte. Türkiye’de en hızlı şekilde bağ alanı kaybı olan şehirlerin başında Çanakkale geliyor. Karasakız bu bölgenin en çok ekili üzümü. Bu nedenle de bu bağ alanı kaybından en hızlı etkilenen üzümlerin başında geliyor.
Türkiye’nin Miras Eski Bağları projesinin tespit ve yerel ekonomik dönüşüm projesi çerçevesinde Suvla bölgeden en çok Karasakız üzümü işleyen üretici olarak
Bu bölgedeki bağ alanlarının korunması ve özellikle eski bağlara dikkat çekerek yereldeki varlığının devamı için yapılan Bayramiç köyleri bağ alanları sayımı ve alan tespit projesinde Suvla aktif olarak katılımcı oldu. Bu bağlardan elde edilen şaraplar farklı uluslararası platformlarda sunularak uluslararası arenada uzmanların Türkiye’deki yerel üzümlerin varlığına ve ekonomik dönüşüm ile bu bağ alanlarının nasıl korunabileceğine dair bilgilendirilmesi gerçekleşti.
Bağ alanları Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir bağ sayım projesi ile sayılarak Türkiye’nin ilk kartografik bağ çalışması oluşturulmuş oldu.
Suvla kurulduğu ilk günden bu yana Karasakız işliyor.
Karasakız hakkında
Eşanlamlıları: Kuntra, Mavrupalya, Sakızkara.
Karasakız, Bayramiç köylerinin bağlarında bol miktarda bulunan siyah bir çeşittir. Asmaların benzer yaş aralığında olması ve benzer anaçlara aşılanmış olması, çeliklerinin belirli bir zamanda köylülere dağıtılmış olabileceğini düşündürmektedir. Çünkü 2000’li yılların ortalarına kadar bölgede yetiştirilen Karasakız üzümünün çoğu, Çanakkale Şarap ve Brendi Fabrikası’nda işlenmiştir. 1980’lerden 2005’e kadar eski devlet tekeli Tekel’in birçok şarap ve içecek üretim fabrikasının müdürü olan Kerim Yanık, Karasakız üzümü hakkında şunları söylüyor; “Ülkemizde Fransız konyak üretim yöntemleriyle brendi üretimi ilk olarak Tekirdağ Şarap Fabrikası’nda başlamıştır. Türkiye’deki üzüm çeşitleri üzerinde bir dizi araştırma yapılmıştır. Daha sonra, Çanakkale ve Bozcaada’da yetiştirilen Karasakız üzümünün brendi üretimi için en uygun üzüm çeşidi olduğu belirlenmiştir.” (1)
Bölgenin kahverengi killi tınlı toprağında yetişir. İnce kumlu, alkali ve kireçli bir topraktır. Aynı zamanda, üzüm bağlarında çıplak gözle bile bol miktarda granit görmek mümkündür. Bayramiç bölgesinde Karasakız’ın iki farklı klonuna rastlıyoruz. İnce kabuklu ve açık renkli,
Normalde Eylül ayının ikinci haftasında olgunlaşan bu çeşidin açık renkli bir suyu vardır. Canlı asiditesi, dağlardaki Açık, canlı orman meyvelerini yansıtır. İşlenme tekniğine göre kırmızı meyvelerin, özellikle yabani çileğin, pamuk şekerinin ve tatlı baharatların aromalarını yansıtır. Genelde tanenleri yumuşak orta-hafif gövdeli şaraplara dönüşür.
Suvla bölgedeki en aktif ve en çok Karasakız üzümü alan üretici.
Karasakız üzümünü bölgenin yerel olarak güçlü bağ geleneğinin bir parçası olarak görüyor. Bu anlamda da portföyünde pek çok farklı Karasakız şarabı bulunuyor. Karasakız üzümünün potansiyeli, karakteristik özelliklerinin yansıması olarak kırmızı, rose, tatlı ve köpüren şarap versiyonlarıyla çalışılıyor.
Karasakız yerel özellikleri, toprağı, güneşi ve denizin iyot notlarını cömertçe yansıtan bir üzüm.
Yarımada teruarında yetişen iyotlu deniz havasını soluyan yöreye özgü yerli Karasakız üzümleri hasat sonrası karakterlerinin korunmasına özen gösterilerek kendi topraklarında işlenir. Karasakız, burunda yoğun vişne, kırmızı erik, defne ve karanfil notalarının zengin aromasını sunar. Damakta ipeksi tanenler ve meyvemsi bütünlükte dengelenmiş asiditeye sahiptir. Meyve ve baharat titreşimleriyle lezzetli bir bitiş sunar.
Karasakız üzümü üzerindeki çalışmaların yansımaları ödüllerde kendini gösteriyor.
ÖDÜLLER
Altın Madalya, Balkan International Wine Competition 2021
Altın Madalya, China Wine & Spirits Awards-Best Value 2021
Altın Madalya, China Wine & Spirits Awards 2019
Altın Madalya, Melbourne International Wine Competition 2018
92 Puan, Great Value-Finalist – Ultimate Wine Challenge 2015
91 Puan, Ultimate Wine Challenge 2017 & 2018
Gümüş Madalya, Decanter World Wine Awards 2021
Gümüş Madalya, International Wine Challenge Tranche 1 2020
Gümüş Madalya, CWSA 2015
Bronz Madalya, Balkan International Wine Competition 2017 & 2019
Bronz Madalya, Decanter World Wine Awards 2017
Bronz Madalya, Decanter World Wine Awards 2016
Bronz Madalya, China Wine & Spirits Awards 2016
Bronz Madalya, Finger Lakes Wine Competition 2015
Bronz Madalya, Balkans International Wine Competition 2013
89 Puan, Wine Enthusiast 2014
88 Puan, Ultimate Wine Challenge 2016
87 Puan, Ultimate Wine Challenge 2019
86 Puan, Masters of Wine 201
86 Puan, Mundus Vini 2017
Övgüye Değer Madalya, International Wine Challenge 2021
Övgüye Değer Madalya, Decanter World Wine Awards 2013
Övgüye Değer Madalya, AWC Vienna 2015