SUVLA ŞARAPLARI / MEKANLAR
ŞaraphanE
ŞARAPhanE
Suvla yerel teruarı ve yerli üzüm çeşitlerini önceliklendirerek zengin karakterli, kalıcı ve her zaman tercih edilen şaraplar üretmenin peşinde…
“Fermantasyon, ateşin bulunmasından daha iyi bir buluş olabilir.”



Üzümün şaraba dönüşümü… İyi şarabın yapımındaki deneyim ve denge
Teruar, iklim şartları ve teknolojinin izin verdiği ölçüde, mümkün olan en iyi şarabı üretebilme idealinde, bir şaraphanenin başarısında en fazla role sahip olan bağlardaki kaliteye odaklı yaklaşım, üzüm işleme ve üretimde de titizlikle sürdürülür.
2009 yılında Eceabat’ta eski bir tekstil fabrikasının restore edilerek şaraphaneye dönüştürülmesi ile şarap üretimine başlayan Suvla, 2010’da ilk kırmızı rekoltelerini, 2011’de beyaz ve roze rekolteri tüketicisiyle buluşturur. Yıllar geçtikçe gelişen, büyüyen ve güncel teknoloji kullanımına özen gösteren Suvla şaraphanesi günümüzde mikro-vinifikasyon, deneysel vinifikasyon ve büyük ölçekli üretime ayrılmış iç içe 3 üretim tesisi barındırır.
Suvla yerel teruarı ve yerli üzüm çeşitlerini önceliklendirerek zengin karakterli, kalıcı ve her zaman tercih edilen şaraplar üretmenin peşinde. Yaklaşık 5 milyon Litre işleme kapasitesindeki şaraphane, yerçekimi sistemi, özel soğuk hava odaları, meşe fıçı kavı, laboratuvar, konik ve rotatif tankların da bulunduğu ve doğal yöntemlerin kullanıldığı çağdaş bir altyapıya sahiptir. Isı kontrollü çelik fermantasyon ve saklama tankları ihtiyaca göre projelendirilerek özel üretim yapılır. Yıllandırma için şişede dinlendirme ve Fransız, Amerikan özel meşe fıçılarda ısı ve nem dengesi ayarlanmış mahzende dinlendirme yapılır.
Fransa’da méthode champenoise ve İtalya’da metodo classico olarak da bilinen geleneksel yöntemle yapılan Suvla Doğal Köpüklü Şaraplarının ikinci fermentasyonu için hazırlanan Riddling yöntemi ve Pupitres rafları da Suvla ısı ve nem dengesi ayarlanmış mahzende yer alır.
Suvla’nın portföyünde erişilebilir serilerden sınırlı, organik ve özel üretimlere kadar 70’in üzerinde etiketin yanısıra, başta Karasakız (Mavrupalia) olmak üzere mikro türlere ve yerli çeşitlere gösterilen titizlik de ayrıca yansıtılır.
2021 yılı itibarıyle şaraphanedeki en göze çarpan yenilik, belirli kapasite arttırımının dışında tamamen yenilenebilir solar enerjiye yapılan yatırım denilebilir. Değişen iklim koşulları ve global ısınmayla mücadele odağında çevresel sürdürülebilirlik alanında ‘Yenilenebilir Solar Enerji’ projesini gerçekleştirir. Şaraphane çatısının tamamının solar enerji panelleriyle kaplanmasıyla şaraphane sırtını güneşe yaslar ve tamamen ‘Yenilenebilir Solar Enerji’ye geçer. Şaraphane ve üretim kompleksi tüm enerjisini güneşten karşılamaya başlar. Toplam elektrik enerjisi sarfiyatının yaklaşık %71’i güneş panelleriyle karşılanır. Bu sayede yıllık 2174 ağaç kurtarmış, yine yılda 333.490 ton karbon salımı (Karbon emisyonu) engellenmiş olur.
Şaraphanenin doğa dostu bir diğer önemli yatırımı ise artan kapasiteye bağlı olarak yenilenen atık su yönetimidir. İşleme sonrası oluşan atık su, çeşitli kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerinin korunarak suyun kirletici elementlerinden uzaklaştırılması ile arındırılarak doğaya ve çevreye zararsız hale getirilir. Proseslerin tamamını içeren 100 ton/gün kapasitesindeki arıtma tesisi ile arıtma işlemi kimyasal, fiziksel veya biyolojik yollarla yapılmaktadır. Prosesler ön çökeltim havuzu, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri, havalandırma havuzu son çökeltim havuzu, çamur susuzlaştırma (filtrepres) ünitelerini içermektedir. Arıtma sonucunda atık sular, deşarj edildiği alıcı ortamın parametrelerine uygun, fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirilir.
Ortalama 30 yıllık tecrübe ve uzmanlıkları ile önologlar ve uzmanlardan oluşan Suvla ekibi, ilk günlerinden beri periyodik ziyaretleriyle yanlarında olan Bordeaux ve Val de Loir’da yaşayan Fransız önologların danışmanlığı ile farklı yapım teknikleri ve çeşitliliği esas alarak sınırlı üretim, organik, yerel üzüm ve klasik serilerle beyaz, pembe ve kırmızı şaraplar üretir.
Kendi teruarı Kuzey Ege ve Eceabat bölgesinin yerel üzümleri Kınalı Yapıncak ve Karasakız başta olmak üzere pek çok küçük özel bağı ve yerel üzüm çeşidini ayrı işleyerek deneyim zenginliği sunmayı önemser.
Suvla önologları dünyada her yıl Kasım’ın üçüncü Perşembe’si üretilen Öncü Şarap, Primeur Wine (Beaujolais) serisine ilk olarak 2022’de ürettiği Gamay ile başlar. Daha sonra Öküzgözü Öncü/Primeur Şarap ile devam eder. Ekip yine Suvla hafızasında bir ilk olarak anılacak olan, dünyada yıldızı çok parlayan ve çok talep gören Petilliant Naturel (Pet-Nat) doğal yarı köpüren şaraplarını Kınalı Yapıncak ve Emir’i işleyerek doğal şarap tutkunları ile buluşturur.